clock menu more-arrow no yes

Filed under:

UC Berkeley Students Designed This Radical Community Kitchen with Help from Kengo Kuma

New, 2 comments

From the firm of Japanese starchitect Kengo Kuma and a team of students at UC Berkeley's College of Environment Design comes "Nest We Grow," an elaborate wooden community food hub recently completed on the Japanese island of Hokkaido. The design, which took the top prize at a global university architecture competition last year, is a stunning showcase for timber construction. According to the designers, the structure's wood frame "mimics the vertical spatial experience of a Japanese larch forest." Practically, this translates into plenty of beams for hanging fish and produce and a central tea platform with a sunken fireplace.

Conceived as an open, public structure where people can gather to prepare and enjoy local foods, the Nest employs all sorts of measures to keep it comfortable through the seasons. The façade and roof, made of translucent plastic corrugated sheets, help retain heat from the tea platform fireplace during the colder months. Sliding panels throughout the façade and roof help facilitate air flow in the warmer months. And at the base of the structure, the concrete wall shields the interior space from strong northwest winds.


· Nest We Grow / College of Environmental Design UC Berkeley + Kengo Kuma & Associates [ArchDaily]
· All Kengo Kuma coverage [Curbed National]