clock menu more-arrow no yes

Filed under:

From Garage to Master Suite, Reinventing a Tiny Row House in the Excelsior

Welcome to House Calls, a new feature in which Curbed tours lovely, offbeat, or otherwise awesome homes. Think your space should be featured next? Drop us a line.

Excelsior residents Dona Taylor and Bill Hoover turned part of their garage into a light-bathed master suite. Photos via Patricia Chang.
When Dona Taylor and her husband, Bill Hoover, moved into their Excelsior row house in 2000, it was a 1,000-square-foot cookie-cutter plan from 1950, identical to every other home on the block. Despite a big view out to Mount Davidson, Bernal, and even the Farallon Islands on a clear day, just two tiny windows faced out the back of the upper-floor living space. Downstairs was completely given over to a tandem garage, where a concrete slab led out to a petite backyard. The little house could have been in Phoenix, or in Queens, so little did it relate to the landscape around it. Even the sink in the kitchen faced away from the window. "I had a big mirror here so that when I did the dishes, I could see the sun set," says Taylor, pointing to the back of the kitchen.

Take the full tour on Curbed SF. >>