clock menu more-arrow no yes

Filed under:

FAT's Final Project is Loud, Eccentric, and a Total Fairytale

New, 3 comments

Unveiled last Friday, the final project from the now-defunct British architecture collective FAT is exactly what you would expect from the pranksters of the field, whose provocative postmodern buildings never shy away from the brightest colors and the boldest forms. "A House in Essex," completed after nearly five years, is a collaboration with English artist Grayson Perry, who conceived the structure as a shrine of sorts to a fictional character Julie Cope. Composed of four ascending sections, a reference to medieval stave churches, the house is an overdose of ornamentation. The facade is covered in ornate green-and-white tiles with reliefs such as the letter "J" and heart shapes, and the interior is filled with even more elaborate tapestries and ceramics, not to mention a pair of bright red entrance hall balconies and lots of herringbone-patterned floors.

Commissioned as a part of Swiss philosopher and urban planning enthusiast Alain de Botton's Living Architecture Program, which gives the public access to buildings by leading contemporary architects (MVRDV's cantilevered barn is another project in the series), "A House for Essex" will be available for short-term stays awarded through an online ballot system. Dezeen has the full gallery.

· Grayson Perry and FAT reveal the elaborate interiors of their House for Essex [Dezeen]
· Remixing the Trippy Work of Britain's Prankster Architects [Curbed]