clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Asymmetric extension to London Victorian brings in all the sunlight

New, 1 comment

A clever and delightful solution

View of an extension with sloping, asymmetric roof with a wall of windows and accordion glass doors opening onto a bright kitchen and dining space.
The extension’s roof accommodates the existing window openings of the original back facade of the house.
Photos by Matt Clayton via Dezeen

It’s amazing how the addition of a small, simple structure can completely change a home’s vibe—not to mention its look. When the owners of a two-story flat in a London Victorian brick house sought to increase the amount of natural light of their home without altering too much of the original architecture, they turned to local firm Scenario Architecture to replace an existing conservatory with a new extension.

The result is a bright-white, sloping structure with an asymmetric roof covered in a layer of sedum that now comprises the kitchen and dining area. Attached to the back of the house, the addition accommodates the former windows of the living room, which are now open and act as a kind of internal balcony that look out onto the kitchen below it.

These openings allow natural light to flood not only the new space, but also the living room through the wall of windows, glass concertina doors, and skylights that form the new back facade, which has been clad in Scottish larch paneling.

On the other side, where the kitchen is set, the roof above it is flat so as not to block the view of the windows on the second story. The addition includes other details like a shiny green splashback, built-in nook seating, and a curving handrail leading from the living room that make this extension a delight.

Via: Dezeen