clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Tiny Cabin Compound Adds Corrugated-Metal Reading Pavilion

It's rather cute

Writers' cabins come in a variety of shapes and sizes, but so often, with few exceptions, we see them made of the material most closely associated with the word "cabin": timber. Not so with this corrugated-metal pavilion in Australia's remote Burragarong Valley, about 60 miles west of Sydney.

Sydney-based architecture firm Benn + Penna designed this annex for reading and reflection as part of an existing, circa-1993 compound—the work of architect Beverley Garlick—on the land. Architects at Benn + Penna connected their new pavilion, which references the curved forms and rugged materiality of the two existing structures on the site (one for sleeping and one for dining), with covered walkways.

Due to the area's isolation, the Southern Highlands House (as it's known) is entirely off-grid and sans a communication network. To boot, the owners can only reach the compound, according to Dezeen, with off-road vehicles. Seems their goal of getting out of the city and immersing themselves in nature seems to be well suited to these digs.

Inside the pavilion, wall shelves follow the sinuous curve of the annex's walls, and a wood-burning stove provides heat.