clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Prefab cottage designed as a cost-conscious summer retreat

The architect aimed to create “a forest cottage” in the Pyrenees

Spanish architect Marc Mogas designed this prefab cottage in the Pyrenees mountains Photos by José Hevia

Summering in the Spanish Pyrenees doesn’t have to be prohibitively expensive—and architect Marc Mogas wants to prove it.

The Spanish architect designed this prefabricated cottage with a set budget of €100,000, or about $105,000. To match the budget Morgas had to accomplish three goals: "to minimize land excavation, to prefabricate the house and to reduce aids in construction site," Mogas told Dezeen.

The prefab dwelling was brought to the site in three different pine-clad modules. One held the bedrooms, another unit held the living room and kitchen, and a third was used as a rooftop mezzanine.

To limit the construction impact on the sloping site, the earth excavated to embed the house into the hill was reused to create terraces. Retaining walls were constructed from reinforced concrete bricks, eliminating the need for a crane. The timber modules then were placed upon the concrete walls. Ultimately, Morgas cut down as few trees as possible during construction “to confer the idea of a forest cottage.”

Inside, Morgas left the pine structure exposed, with the pine offset by stark white walls. And because the residents only planned to use the cottage for short vacation stays, much emphasis was placed on the common spaces. A combined lounge and dining area features a wood-burning stove while the kitchen, located to the rear of the structure, is decorated in colorful tiles.

A mezzanine loft above the kitchen provides a little extra room, and Morgas added tucked-away storage spaces wherever possible. As for the bedrooms, there are three adjacent to one another. The master bedroom is arranged to overlook the slope, and a family bathroom sits at the rear of the property.

Sizable windows, surrounded by white steel frames, offer views out onto the Pyrenees, while a dramatic cutaway from the front of the living room allows for an entrance porch worthy of a summer home.

Via: Dezeen