clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Tadao Ando-designed theater in Shanghai features large circular cutouts

The Shanghai Poly Grand Theater is located in Jiading

Exterior shot of rectilinear glass-and-concrete building with large semi-circular holes bored into it.
The theater complex also includes an apartment and office tower.
Photos by Yueqi Jazzy Li via Dezeen

The Shanghai Poly Grand Theater is a massive glass-and-concrete rectilinear building that features circular cutouts and recesses—like holes on a block of Swiss cheese—that are open to the public and exposed to the air.

Located in Jiading, a suburban district in northwestern Shanghai, and situated right by Yuanxiang Lake, the structure was designed by Pritzker-winning architect Tadao Ando and comprises a concrete block enclosed within a glass and aluminum facade, which, with the “holes,” adds a touch of lightness to the edifice.

The tunnel-like openings, of which there are five, take on the outlines of semi-circles or two overlapping ones and are paneled with aluminum painted in the natural hues of wood. Amphitheater-like with steps leading into the building or onto the rooftop, the cutouts provide an element of dynamism and playfulness to the otherwise minimalist building. Take a look below at photographs by New York-based Yueqi Jazzy Li, then head to Dezeen for more.

Via: Dezeen