clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Modern home offers cantilevers and energy-efficient design

The gabled home features slightly cantilevered volumes that add modern pizazz to the neighborhood

modern home in Massachusetts Photos by Trent Bell via Dezeen

The Maine-based studio Go Logic loves to take traditional New England building forms and reimagine them in more modern—and sustainable—ways (remember their line of “rural modernism” prefab homes?) One of their latest projects, a waterfront family home in Quincy, Massachusetts, pairs a typical gable-roofed structure with clean lines, cantilevered forms, and passive house features—bringing a refreshing dose of contemporary design to the neighborhood.

The home is situated closer to the street side of the lot, leaving a large expanse of backyard near the water of Quincy Bay. The main house is comprised of three volumes: the grey-clad main gable, a cedar-clad rectangle for the ground floor, and a second-floor volume also clad in cedar, which overhangs the first to create a sheltered entrance beside the driveway.

A detached cedar-clad studio building sits perpendicular to the main house, shielding it from the view of neighbors and helping to form a small private courtyard between them.

Inside, the open-plan living room, dining area, and kitchen dominates the main level. A cantilevered staircase leads to the master suite and two smaller bedrooms with vaulted ceilings.

Energy-efficient techniques were used throughout.

“We relied on a super-insulated building shell with high-performance, triple-glazed windows to reduce space heating demand and several south-facing windows for passive solar gain,” said Go Logic. “These measures allowed us to open the facade toward views of the bay without compromising the home’s energy performance or comfort.”

Via: Dezeen