clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Angular modern addition extends this traditional cottage in Australia

A study in contrasts

Exterior shot of rear of house from yard looking onto large wooden deck sticking out from an angular extension.
The extension is a study in contrasts with the original house.
Photos via Design Milk

We’ve seen a few unique rear-garden extensions coming mostly out of London, but this example in Melbourne, Australia, might just take the prize for being the most Jekyll-and-Hyde of its sort.

Designed by local firm Mihaly Slocombe, the project, called Joyful House, adds an angular, modern structure to an old weatherboard workers cottage with intricate porch detailing. While the latter is painted white, the addition, with its dramatically sloping roof, features a black facade and a large timber deck that extends into the backyard.

Contained within the bright and airy space, which is characterized by pale hardwood floors and built-in storage, is an open kitchen, dining, and living area. The cabinets are painted yellow, and this color extends upward on the ceiling, under which, at the highest point, a mezzanine is located. On the main level, a wall of sliding glass doors opens onto a massive deck that allows for seamless indoor-outdoor living—in addition to the green lawn.

Via: Design Milk