clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Victorian cottage gets brick extension with surprising details

The Melbourne home includes a courtyard and pool

External shot of side of house made up of a small wooden cottage and a long brick extension with a lower half painted white brick and the top floor clad in black-painted brick with a screen that peaks on the far end.
The brick extension was added to a small white Victorian cottage.
Photos by Peter Bennetts via Dezeen

Another impressive Victorian renovation has been completed in Melbourne, Australia, and the resulting home offers a few surprising features.

Called Perimeter House, the project was helmed by local practice Make Architecture and involved adding a large brick addition to the rear of a small wooden cottage. A curving interior wall also establishes a private central courtyard.

A corridor connects the weatherboard-clad cottage—which contains two bedrooms and the living room—with the new space and also doubles as a long lounge and study area. This length opens onto the new courtyard by way of sliding glass doors. Beyond that lies the kitchen, which also opens onto the courtyard.

The master bedroom is positioned above and is protected from the street by a screen formed by black-painted brick, which also encloses a rooftop terrace. Below, in the efficient courtyard, are an outdoor fireplace, barbecue, and a pool built into the rear wall of the property. White brick makes up the lower level of the residence in a nod to its Victorian roots. Take a look.

Via: Dezeen