clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Pink pineapple pavilion pops up in English garden

The ‘eyecatcher’ is set within a walled garden at the historic Berrington Hall

An open temporary structure with a wooden frame and faceted like a pineapple sits within a walled garden.
The pavilion is called “Look! Look! Look!”
Photos via Dezeen

Pineapples are indigenous to South America and grow in tropical climates, so the sight of a massive origami approximation of the festive fruit in an 18th-century English garden is something of a head-turner.

The element of surprise was certainly one of Studio Morison’s intentions when it designed the bright pink pavilion, appropriately called “Look! Look! Look!”

Local artists Heather and Ivan Morison created the open structure as a contemporary reinterpretation of traditional landscape “eyecatchers” for Berrington Hall, a National Trust-designated historic country house in Herefordshire, England.

Set within a walled garden originally designed by landscape architect Lancelot “Capability” Brown, the pavilion was commissioned to kick off fundraising for the restoration of the garden and to attract visitors to the site.

The structure itself measures eight meters tall and eight meters wide (about 26 by 26 feet) and features a metal foundation and a wooden frame made up of ninety sections. The all-weather shell is made from a coated fiberglass woven fabric that was pulled over each facet. As for the striking pink hue—the artists selected it for its association with the Georgian period (it is also found in the interiors of the house). The project took about six months to construct on site.

“We wanted to create a form that sat within its Georgian surrounds, that spoke of all those ideas and possibilities, but was also eminently contemporary, that connected the two worlds,” the artists told Dezeen.

Via: Dezeen