clock menu more-arrow no yes

Filed under:

1900s schoolhouse turns into bright apartments

Located in Rotterdam

Shot of minimalist lounge area with large wooden bookshelf in white, airy room.
This isn’t even the best part.
Photos by René de Wit via Dezeen

We love a good converted schoolhouse, and this one is no exception. Local firm Eklund Terbeek has reimagined a 100-year-old schoolhouse in Rotterdam into six apartments while still maintaining a few of the former building’s defining elements. The practice also helmed the interior design of the loft apartment, which puts the transformation on full display.

Two former classrooms and a hallway come together to form the bright and soaring double-height space, which is defined by a wall of sash windows, white walls, and exposed concrete ceilings. Here, a kitchen formed by a minimalist concrete counter and a dining table shares space with a lounge anchored by a dark wooden bookshelf on the opposite wall.

Behind this, a staircase leads up to a lofted open box that holds a study characterized by a black-carpeted platform. Above the hallway, a mezzanine holds two additional sleeping quarters, plus another guest bedroom.

It’s in this stretch that the schoolhouse’s former identity lives on—in the form of original yellow tiling lining the lower half of the wall. The bathroom, too, which preserved a few of the school’s original toilet stalls (one now a shower), feature this detail. What do you think?

Via: Dezeen