clock menu more-arrow no yes
A living area. There are hardwood floors and on one wall there are floor to ceiling windows. The ceiling is off-white with wooden beams. There is a black kitchen island with stools. In the room next to the windows is a sitting area with various types of c

Filed under:

‘It was midcentury time capsule-meets-1980s’

In Colorado, a couple DIYs the renovation of a 1957 gem

Fresh off the renovation of a circa-1955, Cliff May-designed home in Denver, Danielle and Cole St. Peter were hungry for a new project—so they went hunting for one. What they found was a 1957 gem in Northglenn, Colorado’s hilly Deza Estates neighborhood, overlooking downtown Denver and, to the west, the Rocky Mountains.

After living in a neighborhood where house styles came in limited variations, the couple was drawn to the custom aspects of the Deza Estates house, as well as its classic post-and-beam construction. (An original brochure for the development reads: “You select your site in Deza Estates...a site that will give you the view YOU want...the landscaping YOU want...the size YOU want. Then you sit down with the architect for a session you will never forget.”)

As the house’s fourth owners, they were eager to learn about the Patterson family, who had lived there previously—and for the longest period of time, from 1968 to 2009. Danielle and Cole were delighted to connect with the couple’s two daughters, who shared family photos—black-and-white images from the ’60s, color photos from the ’70s and ’80s—that showed the home in various stages of remodel throughout the years.

The exterior of a garden shed. The facade is brick and the roof is slanted on an angle. The shed is surrounded by trees and grass.
The former owners of the home, the Pattersons, were master arborists and gardeners, and packed the house’s lot with plants and trees.
The homeowners, a man and a woman, sit on chairs in front of a fireplace and look towards a toddler. A large grey and black dog sits between them. There are hanging plants in planters hanging over the family.
Danielle, Cole, their son, and the family dog in the home’s living area.

While the house’s bones were in great condition, what had been updated—the fireplace, carpeting— felt a bit like a mish-mash. “The state that it was in was [midcentury] time capsule-meets-1980s,” says Danielle.

After having a structural engineer visit the site, the couple commenced their renovation almost as soon as they moved in, in March 2017. “That’s when I found out I was pregnant,” says Danielle. “We had to quickly make some plans [about] what we wanted to do first and start the design phase.”

They were fortunate enough to have a large finished basement they could live in during the renovation process, with its own entrance. Every space on the 1,330 square-foot main floor got a serious makeover: The couple knocked down a wall to open up the dining room and updated the kitchen. They also removed carpet and installed hardwood floors throughout.

Though the couple hired tradesmen to perform specialized tasks, like redoing the fireplace and running new gas lines, Cole did most of the construction himself; he grew up learning from his father how to lay hardwood floors, a contractor, who also helped with the electrical work. He and Danielle finished the bathrooms, worked on plumbing, laid tile, and completed other construction work.

A dining room with a large wooden table and multiple chairs. The walls are painted white and there are various houseplants in planters sitting on the floor. A clock is on the wall hanging above the houseplants.
In the dining area, a George Nelson Bubble Lamp hangs above a vintage Skovmand & Andersen dining table and vintage Dyrlund dining chairs. A Lux Starburst clock hangs on the wall next to a vintage Bernhard Pedersen and Son sideboard and hutch. The hutch is home to ceramics by Mudpuppy Ceramics, Jamie Kelly, Angus Graham, and John Cohorst.
A piano sits against a white wall. There is a large framed work of art hanging over the piano, The piano is flanked by multiple houseplants.
A piece of atomic gravel art hangs above a Wurlitzer Spinnet piano in the living room.

The renovation included a few surprises: In the process, the couple learned, for example, that the dining room was once a bedroom and the carpet was not concealing hardwood floors as they had assumed.

But the house’s original single-pane windows needed very little tending, which was welcome considering how many of them there were. They were in great condition, and the couple had to do very little more than some caulking and removing and replacing encrusted layers of old paint. “We get a lot of windows salesmen coming to our house because when they see [it] from the street, they’re like ‘gold mine!’” Danielle says, laughing. “[But] we have no desire to upgrade them.”

An airy living room with a rounded couch and rocking chair. A patterned area rug sits under the couch. The couch faces a piano. On the far wall is a fireplace with hanging plants in planters. One of the walls is comprised of floor to ceiling windows.
The couple painted the home’s interior walls with Benjamin Moore’s Decorator’s White. A West Elm Retro Rounded sectional couch nestles into the space opposite a Georg Jensen Model 97 Rocking Chair, all atop a Rizzy Home Mesa Rug.
JC Buck
A kitchen with a black kitchen island. The countertops are light grey and the cabinetry is black. There are stools next to the kitchen island. The floor is hardwood and there is a grey area rug,
The couple removed a wall to create the open kitchen and dining area. Ikea cabinets form an L-shape around the perimeter. Article Sede barstools line the island and Poul Henningson PH4/3 Lights hang above.

The windows contribute to the home’s natural heating and cooling, providing opportunities for cross-breezes in the summer and radiant heat in the winter. “That’s one of the biggest things that draws us to this style of architecture, this way of living, and this house in particular,” Cole explains. “[The way] it’s positioned on the plot of land to take advantage of the sun, and the windows were...put into place for [a] reason.”

Furnishing the space wasn’t as easy as moving what was in their Cliff May home to the new house, even with double the square footage. “We definitely had a problem with that,” says Danielle. “I assumed everything would have a place and it would fit perfectly. There were so many pieces that just didn’t have a home here for whatever reason.” While a Lane dining table and Broyhill Brasilia hutch came with them, both of which had sentimental value for Danielle, they were recently replaced.

A bedroom. There is a bed with grey bed linens and multiple patterned pillows. Next to the bed is an end table with a vase with yellow flowers. One of the walls is comprised of floor to ceiling windows letting in outside light.
In the master bedroom, a George Nelson Cigar Bubble Lamp wall sconce hangs beside a Broyhill Brasilia headboard. An Ikea Stockholm rug is underfoot and a Curtis Jere Seagulls sculpture hangs above the bed.
A wooden dresser sits against a white wall. There is a large houseplant on the floor next to the dresser in a pink colored planter. On the dresser is another houseplant in a copper planter.
A Gainey Ceramics planter sits next to a vintage Broyhill Brasilia dresser. A painting by Kaitlin Tucek hangs on the wall.
A nursery with a blue armchair, wooden dresser, white crib, and patterned area rug. There are multiple windows and artwork also hangs above the dresser.
In the nursery, a vintage Knoll Womb Chair sits snugly in the corner on a nuLOOM Moroccan Diamond Multi shag rug, and beside a Thonet ottoman and a vintage dresser. Chocolate Skateboards, designed by Evan Hecox, hang on the wall.

A Skovmand & Andersen dining table, Dyrlund chairs, and a Bernhard Pedersen and Son sideboard took their place, which came from the same estate sale as their Georg Jensen Model 97 rocking chair. Most of the main floor got new furnishings, with the exception of their bedroom furniture. (They’ve added a Brasilia headboard, uncovered by a local collector dubbed Midcentury Mike.)

Remember that bedroom turned dining room? It was the work of the Patterson family, which also added the staircase to the mezzanine-level living space. And Danielle and Cole are still uncovering things that the Pattersons were working on when they lived in the house. Recently, while redoing the brickwork around the fireplace in the basement, they found a peace sign with ‘1970’ written in cement.

A living area with a large grey couch and a patterned area rug which sits on top of a hardwood floor. There are floor to ceiling windows and a fireplace.
A West Elm Retro Rounded sectional couch hugs a Lane Acclaim coffee table—and the home’s warm light.
The exterior needed very little updating during the renovation—just a new coat of paint.

“I really appreciate their DIY spirit,” Danielle says. “[It seems] like they were always working on projects around here.” The couple has stayed in touch with the Patterson daughters and thankfully, Danielle adds, they’ve “loved all the work that we’ve been doing.”

“It was nerve-racking at first because it’s their childhood home [and] you want to do it justice; you want to make them proud and make their parents proud,” she says. “They were here for a very long time. It’s nice to know that we’re following in their footsteps.”

House Calls

A Rhode Island farmhouse that’s beachy without being ‘overly nautical’

House Calls

A Back Bay brownstone that’s “highly, yet invisibly” functional

House Calls

Bringing pattern and color to a ‘simple box’ of a home in upstate New York

View all stories in House Calls