clock menu more-arrow no yes

Filed under:

This trippy pavilion is like a next-level greenhouse

New, 1 comment

Featuring a puzzle-style exterior

Pavilion made of a wall of concrete with a round entrance filled with plants. Alexandre de la Roche

The Egaligilo pavilion from Mexican architect Gerardo Broissin is just as curious on the inside as it on the outside. In fact, the two are intricately intertwined. Broissin designed the pavilion as a greenhouse of sorts that would sit on the lawn at the contemporary art museum Museo Tamayo in Mexico City.

The exterior of the pavilion, which features a circular entrance, is made from pieces that fit together just like a puzzle. This layer covers another interior wall made from striking white circles that also have slight gaps between the pieces. The effect is trippy and stunning, but it’s also useful.

As Broissin explains: “Egaligilo creates its own microclimate by preserving a series of atmospheric conditions required to maintain a small cloud forest inside the pavilion by allowing light and rain to seep inside through both skins, keeping the plants alive,” Broissin told Dezeen.

The dual wall keeps the plants alive, but the setup serves another purpose: At night, light seeps through the walls and the building radiates a golden glow.

Circular entrance to pavilion. Alexandre de la Roche
Interior of pavilion with plants everywhere. Alexandre de la Roche
White pavilion with puzzle-like facade. Alexandre de la Roche