clock menu more-arrow no yes

Filed under:

An airy, eco-conscious cabin built for a sculptor

Featuring stunning bent pinewood walls

Timber cabin with pitched roof and glass walls surrounded by trees Henny van Belkom

Designed by Dutch design studio Woonpioniers, this simple, sustainability-minded retreat in Giethmen, The Netherlands, is part of the firm’s Indigo customizable cabin series. The timber, metal, and glass home employs a modular building system, as well as bio-based materials and natural heating and cooling techniques.

This one, built for a sculptor looking for a quiet escape, rises into prototypical house with a gabled roof and stove pipe chimney. Inside though, Woonpioniers softened the edges with bent pinewood walls that curve into a pointed ceiling like a Hershey’s kiss.

Nearly the entire interior is clad in light timber, including a stairway that leads to a spacious lofted bedroom. Under the stairs there’s a concrete shower that gives off a sauna vibe. The home also has a compact kitchen that’s tucked into the corner of the open-plan living room, where a big wall of windows leads out onto a deck that overlooks a thick forest.

Cabin clad in black, shown lit up from the inside. Henny van Belkom
Living room with bent wood walls. Henny van Belkom
Bathroom hidden under stairs. Henny van Belkom
All-timber interior with staircase leading to a loft. Henny van Belkom
Lofted sleeping space with large windows. Henny van Belkom